Houtschroeven

Zo klein, maar toch zo belangrijk! Ga maar eens na hoeveel schroeven er stiekem in uw huis verwerkt zitten. Deze houden stuk voor stuk iets stevig bij elkaar. Desondanks kunt u niet zomaar voor de eerste de beste schroeven kiezen. Er zijn houtschroeven in zoveel maten en soorten met ieder hun eigen specifieke fysieke eigenschappen dat het aan te raden om u eerst te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. We vertellen u hieronder graag wat meer informatie over houtschroeven en andere soorten schroeven.
Foto-tabel
sort-descending
 • PFS Tellerkopschroef 6x200
  € 22,79 € 27,58
 • Probo Snelboorschroef
  € 214,18 € 259,16
 • Probo Snelboorschroef
  € 113,02 € 136,75
 • PFS Tellerkopschroef 6x180
  € 35,63 € 43,11
 • PFS Tellerkopschroef 6x180
  € 20,23 € 24,48
 • PGB Spaanplaatschroeven assortimentsdoos 170st
  € 43,79 € 52,99
 • PGB Gipsplaatschroef 3,9x45
  € 24,55 € 29,71
 • PFS Tellerkopschroef 8x280
  € 35,20 € 42,59
 • PFS Tellerkopschroef 8x240
  € 24,23 € 29,32
 • PFS Tellerkopschroef 8x200
  € 19,38 € 23,45
 • PFS Tellerkopschroef 8x160
  € 14,38 € 17,40
 • PFS Tellerkopschroef 8x120
  € 10,53 € 12,74

Welk materiaal?

Het soort materiaal waar u de schroef in gaat draaien, is voornamelijk bepalend voor het type schroeven dat u nodig heeft. Voor elk type materiaal is een schroef verkrijgbaar. Voor metaal kunt u bijvoorbeeld Parker metaalschroeven gebruiken. Voor hout heeft u, u raadt het al, houtschroeven nodig. We zullen hieronder enkel houtschroeven behandelen. De meeste houtschroeven hebben een boorpunt en een zelfsnijdende schroefdraad die aan de eigenschappen van hout aangepast zijn. Ideaal voor het verbinden van houten delen en het bevestigen van hang- en sluitwerk!

Welke houtschroef heb ik nodig?

De ene houtschroef is de andere niet. Moet u tijdens uw klus hout schroeven? Let dan goed op welke houtschroeven u gaat kopen. Deze houtschroeven vindt u onder andere in ons assortiment:
- Spaanplaatschroeven: deze houtschroeven, die ook wel universele schroeven genoemd worden, hebben schroefdraad tot aan de kop en een Pozidriv kruiskop (PZ) of Torx aansluiting. Spaanplaatschroeven draaien gemakkelijk in het hout (laag inschroefdraaimoment), zonder dat u voor hoeft te boren, vanwege hun scherpe punt, gladde oppervlaktecoating en grove winding. U kunt spaanplaat houtschroeven kopen met schacht en zonder schacht. Men kiest meestal voor een schacht als twee houten delen zonder tussenruimte aan elkaar bevestigd moeten worden. Schroeven zonder schacht kunnen onder andere voor spaanplaat, MDF, kunststof en dunne staal- en metaalprofielen gebruikt worden.
- Gipsplaatschroeven: deze houtschroeven hebben een fijnere schroefdraad en een andere kop, namelijk een Philips-kruiskop (PH). Ze zijn speciaal gemaakt voor versterkte gipsvezelplaten, geven een goed houvast en zijn eenvoudig in te schroeven. Het gefosfateerde oppervlak is bestand tegen alle omstandigheden.
- Bolkop houtschroef: bij deze houtschroef blijft de kop op het materiaal liggen. Hij verzinkt dus niet. De kop is namelijk bol en de schroefdraad loopt niet helemaal door tot aan de kop.
- Lenskop houtschroef: de kop van deze houtschroef loopt taps toe waardoor hij, in tegenstelling tot de bolkop houtschroef, een stukje in het hout valt. De kop verzinkt tot aan de rand, wat handig is wanneer u bijvoorbeeld plaatjes op hout bevestigt.
- Platkop houtschroef: ook bij deze houtschroef loopt de schroefdraad niet helemaal door tot aan de kop. De kop valt wel in het hout als het hout zacht genoeg is, zoals bij vurenhout. De kop komt gelijk te liggen met het houtoppervlak. Van de platkop houtschroef zijn er verschillende typen koppen in het assortiment, zoals PZ, PH of met een gleuf. Een goede keuze bij bijvoorbeeld het bevestigen van deurbeslag.
- Sierkopschroef: deze houtschroeven worden vooral gebruikt voor decoratieve toepassingen.
- Bouwschroeven: extra lange houtschroeven die snel en veilig, zonder te boren, in de houtbouw gebruikt kunnen worden. De freesranden op de schacht zorgen wel voor een beperkt inschroefdraaimoment.

Wat wil de kop van houtschroeven eigenlijk zeggen? Hieraan ziet u welke schroevendraaier u het beste kunt gebruiken. Voor PZ of PH schroeven gebruikt u een PZ of PH-schroevendraaier of schroefbit. Gebruik in ieder geval altijd de schroevendraaier die bij het type houtschroeven past, omdat u anders het risico loopt dat de schroefkop beschadigd raakt. Een te kleine schroevendraaier beschadigt de schroef en maakt het indraaien lastiger. Een te grote schroevendraaier beschadigt het project waar u de schroef in draait. Gaat u hout schroeven en zoekt u bijvoorbeeld houtschroeven van 200 mm of een complete houtschroeven set? Bekijk ons assortiment en bestel eenvoudig online!