Wat zijn Houtdraadbouten en Waar Worden Ze Voor Gebruikt?

Wat zijn Houtdraadbouten en Waar Worden Ze Voor Gebruikt?

Wat zijn Houtdraadbouten en Waar Worden Ze Voor Gebruikt?

Bij het werken aan een bouwproject zijn er tal van bevestigingsmaterialen om uit te kiezen, elk met hun eigen specifieke toepassingen en voordelen. Eén zo'n bevestigingsmiddel dat vaak wordt gebruikt bij houtconstructies is de houtdraadbout. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat houtdraadbouten zijn en waar ze het meest voor worden gebruikt.

Wat zijn Houtdraadbouten?

Houtdraadbouten zijn een type bouten die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in hout. Ze hebben een grove schroefdraad die bedoeld is om in het hout te grijpen en een sterke verbinding te creëren. Aan het ene uiteinde van de bout bevindt zich een zeskantige kop waarmee je de bout met een sleutel kunt aandraaien, en aan het andere uiteinde zit een punt die het gemakkelijker maakt om de bout in het hout te starten.

Kenmerken van Houtdraadbouten

 • Materiaal: Houtdraadbouten zijn meestal gemaakt van staal of roestvrij staal. Roestvrij stalen bouten zijn roestbestendig en daarom geschikt voor buitentoepassingen.
 • Kop: De kop van een houtdraadbout is meestal zeskantig, waardoor je hem met een moersleutel of een steeksleutel kunt aandraaien.
 • Schroefdraad: De schroefdraad van een houtdraadbout is grof en scherp, waardoor deze goed in het hout kan grijpen.
 • Punt: Het puntige uiteinde van de houtdraadbout maakt het makkelijker om de bout in het hout te starten.

Toepassingen van Houtdraadbouten

Houtdraadbouten worden gebruikt in een verscheidenheid van houtconstructies, zoals:

 • Meubelbouw: Bij het maken van meubels kunnen houtdraadbouten worden gebruikt om stukken hout stevig aan elkaar te bevestigen.
 • Houten Constructies: Bij het bouwen van houten constructies zoals hekken, pergola's, en tuinhuizen, zijn houtdraadbouten essentieel om een stevige en duurzame structuur te garanderen.
 • Bevestigen van Hout aan Beton: Houtdraadbouten kunnen ook worden gebruikt om hout aan beton te bevestigen, zoals bij het bevestigen van een houten balk aan een betonnen muur.
 • Trapconstructies: Bij het bouwen van trappen kunnen houtdraadbouten worden gebruikt om de traptreden aan de trapbomen te bevestigen.
 • Bevestigen van Hang- en Sluitwerk: Houtdraadbouten zijn ook handig bij het bevestigen van hang- en sluitwerk aan houten deuren of poorten.

Hoe Gebruik Je Houtdraadbouten?

 • Bepaal de Juiste Maat: Kies de juiste lengte en diameter van de houtdraadbout die je nodig hebt voor je project. De lengte van de bout moet lang genoeg zijn om door het stuk hout te gaan en een goede greep te hebben op het stuk hout waaraan het wordt bevestigd.
 • Boor een Gids Gat: Boor een gids gat in het hout waar de bout zal worden ingeschroefd. Het gids gat moet iets kleiner zijn dan de diameter van de bout.
 • Plaats de Bout: Plaats de punt van de bout in het gids gat en draai de bout met de hand totdat de schroefdraad begint te grijpen.
 • Draai de Bout aan: Gebruik een sleutel om de bout volledig aan te draaien. Zorg ervoor dat je de bout niet te strak aandraait, omdat dit het hout kan beschadigen.

Houtdraadbouten bij Schroevenland

Houtdraadbouten zijn een essentieel bevestigingsmiddel bij veel houtconstructieprojecten. Ze bieden een sterke en duurzame verbinding en zijn verkrijgbaar in verschillende maten om aan je specifieke behoeften te voldoen. Bij het werken met houtdraadbouten is het belangrijk om de juiste maat te kiezen, een gids gat te boren, en de bout niet te strak aan te draaien. Bezoek Schroevenland voor een uitgebreid assortiment houtdraadbouten en andere bevestigingsmaterialen die je nodig hebt voor je volgende project.

Gerelateerde producten

Navigeren door de elementen van de carrousel is mogelijk met de tabtoets. U kunt de carrousel overslaan of direct naar de carrouselnavigatie gaan met de overslaan links.
PGB Houtdraadbout 6x60
€ 6,49 € 7,85
PGB Houtdraadbout 6x80
€ 8,79 € 10,64
PGB Houtdraadbout 6x100
€ 5,56 € 6,73
PGB Houtdraadbout 8x80
€ 14,91 € 18,04
PGB Houtdraadbout 8x100
€ 9,25 € 11,19
PGB Houtdraadbout 8x120
€ 11,38 € 13,77